Gjenbruk

 

 

Rydding i skuffer og skap. Noe gis bort, mye blir liggende. Et rosa håndbrodert sjal som jeg fikk i gave. Skal-skal ikke? Brukt bare én gang da jeg var i Kabul. Husker hvor varmt det ble med det sjalet på hodet.  Ei bok alle leste og diskuterte, ble lest omigjen, men jeg husker bare omslaget. Et dystert maleri vunnet på en utlodning. Ble aldri hengt opp. Gamle familiebilder. Er det ikke meg i 70 talls bukse og grå ullgenser med elgmønster ? Fant den på loftet hos foreldra mine. Pappas gamle, som lukta møllkuler og var altfor stor. Men jeg likte den. Ingen hadde maken Nytt bilde av en tenåringsdatter med kort sveis og svart-hvit islender. Ser ut som min gamle som jeg kjøpte på et bruktmarked.

 

Et av barna flytter og etterlater seg flere kasser hun ikke orker å rydde i. De blir stående i boden vår i flere år inntil vi sjøl skal flytte og må åpne dem. Flott jakke, da. Ser ikke ut som den er brukt en gang. Hvorfor ville hun ikke ha den? Ungdom nå til dags, sier vi og flytter de fineste klærne i kassene over i en svart plastpose som blir stående i kjellerboden i den nye leiligheten. Den ubrukte jakka forfremmes til klesskapet. Tøff jakke du har, sier dattera neste gang vi ser henne, hvor kommer den fra?

 

Flytteprosessen var så utmattende at bøker, plagg og gjenstander bare forsvant uten at vi merka det. Likevel ble det noe til overs. Kan vi ikke ta det med på hytta, foreslår jeg, og begge puster letta ut. Tingene legger ut på sin siste reis i en tung ryggsekk som må bæres opp til skogshytta. Så er det på’n igjen. Ut med det eldgamle, inn med det ny-gamle. Det eldgamle blir forvist til hytteboden med tanke på høstbålet. Det ny-gamle er for fint til hytteklær, som skal være slitt og umoderne. Dermed glir noen av plaggene stille tilbake i ryggsekken, bæres hjem og havner til slutt i kassa det står Loppemarked på. ,

 

Nå er nye tenåringer på vei inn i hyttelivet. En dag har en av dem på seg ei grå jakke jeg drar kjenselen på. Er ikke den min? Jo, fant den på hytta og tok den med meg hjem, akkurat noe for meg, sier han. Bare behold den, flere der den kommer fra. Neste gang er han iført en rød-og hvit vindjakke med glidelås som ingen vil vedkjenne seg, sikkert en som alltid har hengt der. En eldgammel. Den er kul, bestemor, går med den hele tida jeg, sier tenåringen.

 

 

Publisert i Klassekampen 29.4.16

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s