Sjekkested

Torggata bad var i sin tid et sted ungdom traff hverandre. Tanta mi var 17 år da hun for første gang kom dit med ei venninne. De hadde hørt at det var så mange kjekke gutter der, og foreldra hennes hadde ikke noe imot at jentene fikk svømmeopplæring. Svømming er sunt, sa faren hennes. Jentene oppsøkte svømmehallen så ofte de kunne, og meldte seg inn i Varg svømmeklubb. Det var ingen grunn til å fortelle noe til familien om at de hadde andre hensikter enn å svømme. Det ble stjålne blikk mellom gutter og jenter som viste seg fram i badedrakt. Den kjekke svømmelæreren var noe eldre og spesielt opptatt av jenta som ble en dyktig svømmer. De fant hverandre i bassenget. Året etter gifta de seg.

Det var ikke mangel på sjekkesteder i Oslo. Nille var populært da våren kom. Der ble den første halvliteren fortært, og gutta tok gjerne minst en til. Men «pikene» fikk bare lov til å drikke en kvart liter. For de sjenerte kunne kontaktannonser i Aftenposten være en løsning. Teksten var diskret. Det kunne stå «Bill.mrk. «Ensom», «Ikke røker», «Venter på deg» eller «Foto ønskes». En kunne ikke vite hvem som skjulte seg bak invitasjonen. Da var det bedre å gå på dans og finne seg en partner. Dansegulvet var et utmerka sjekkested.

Swing it magistern, swing it, sang Alice Babs. Fred Astaire og Ginger Rogers oppmuntra den amerikanske befolkning med sin dans under depresjonen på -30 tallet. Vi fikk opplæring i sakte vals, tango og swing på danseskolen. Toe step, toe step, one, two. Rock around the clock . Med bevende hjerte ble vi innviet i pardans. Vi svingte oss på Regnbuen, Rondo og Bårdar før Oslo swing club tok over og inviterte til dans i Samfunnsalen. Jubelen sto i taket når gutta fra Gunnar Brostigens Big band, iført hvite dresser, løfta saksofonene.

Hvor ble det av pardansen og swingen? De som en gang var unge og lette på foten, har blitt eldre. Mange ønsker seg en partner, selv om de ser eller hører dårlig, og har vondt for å gå. De er ikke på Tinder. Det er smått med dans på seniorsentrene. Jazzmusikerne har også blitt gamle, men de har sikkert ikke glemt musikken. Kan de ikke bare komme med instrumentene sine og spille for de eldre? Det er mange danseglade damer som venter på dem – rullator, stokk eller rullestol, ingen hindring. Kanskje blir seniorsenteret sjekkestedet?

Publisert i KK

april 2023

I

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s