Yangshou

 

XBhN7pLHQFK0TOt9pYY77g

 

5. reisebrev

Jeg både grua og gleda meg til båtturen på Li-elva som endte i Yangshou. Det var en hærskare med forventningsfulle båtturister som sto og venta på å komme om bord. Minna meg om cruise på Nilen, men der er det enda verre. Fotografiene jeg hadde sett på forhånd viste ikke alle båtene og turistene, bare naturskjønne landskap. 50 båter av typen dere ser på bildet drar oppover hver dag, fullasta med turister. Turen tar ca 3-4 timer. På tilbakeveien tilbake til Gullin har de ingen turister, motstrøms må båten være så lett som mulig ellers ville det tatt dobbelt så lang tid. Flere stedet var det veldig grunt, vi hørte skrapinga mot bunnen. Jeg spurte, men fikk ikke noe svar på hva slags drivstoff båtene bruker.

De virka som de fleste var kinesere. De kom i store grupper og holdt et svare leven fra begynnelse til slutt. Deres yndlingsaktivitet var å ta bilder av hverandre i alle positurer, noen brukte tida til å fotografere seg sjøl under hele reisen, det var ikke landskapet de var interessert i, men å sende I was there- bilder. Det har de jo til felles med mange andre turister, men når det er så mange av dem, blir de veldig synlige.  Underveis fikk vi et måltid i en plastboks, som var inkludert i billetten. Ikke noe å rope hurra for. Men te ble selvfølgelig servert.

Landskapet langs vannveien er storslagent.  Bosettinger på begge sider av elva, fiskere antagelig, som sikkert prøver å finne smarte måter å selge noe og få en del av kaka som  strømmen av turister genererer.  Raske kontrollbåter for opp og ned. Det var myndighetenes oppgave å passe på ulovlig handel. Kjøp og salg med turistbåtene er bare forbeholdt noen, og hvem det var, fant vi ikke ut av. Vi så bare én fiskebåt som solgte ferske sjøvarer til en turistbåt bak oss.

Endelig framme gikk vi gjennom byen, passerte butikker, restaurant og alt som hører med i en turistby. Yangshou er et fylke i Guangxi regionen. Vi skulle ikke bo i selve byen, men et stykke utafor, i landsbyen Fenglou.

 

Med en gang vi kom inn til Apsara Lodge, som hotellet vårt het, skjønte vi at dette var noe helt spesielt. Vi var på landet, det var stille og rolig,  det lå rett ved ei elv, det var utendørs svømmebasseng, store rom, et moderne badekar (!), deilig veranda der det sto tekopper på bordet, og på skrivebordet fant vi både rosete og grønn te,  tekanne og kopper. Klesskap med badekåper. Komfortable senger. Lobbyen var fylt med kunst på veggene. Det var små bord, dype stoler og ei bokhylle med nye og gamle bøker, en termos med te sto på et bord, den var gul og søt. I spisesalen var hyller med te til salgs,  samt hvitvin, rødvin og øl. Og på en disk sto det flasker med lokal, søt vin, laget av frukt fra landsbyen, plommevin, ble min favoritt. En liten skvett lokal vin hver morgen, gir oss den ekstra energien vi trenger om vinteren, sa en kinesisk gjest. Vel, vinterlig var det ikke for oss nordboere, men heller ikke varmt. Det var akkurat passe. Litt regn nå og da.

Langs Yulong elva var det anlagt en turløype med fast underlag, for ikke å si ganske hardt, ikke det beste for en hofteoperert. Den var egentlig forbeholdt gående, sto det på et skilt, men elektriske scootister og vanlige syklister brukte den også. Det virka ikke som noen brydde seg om det, bortsett fra meg, som prøvde å oppdra scooterfolket. Vi gikk og gikk på denne stien og siste dag sykla vi så langt det var mulig å komme. Langs elvebredden er det nydelige broderier av forskjellige blomster, trær og andre grønne vekster, en blir i godt humør av variasjonen og de intense fargene.  Kinesere er enormt dyktige på å lage blomsterformasjoner, og vi traff på flere eldre menn som luket, klippet og holdt bedene i stand.

 

Jeg lurte  på om det var mulig å ta seg et bad i den elva, men overalt sto det skilt om at det var farlig, at man måtte være forsiktig, bading forbudt osv.  Da vi passerte stedet som er avbilda nedenfor, og jeg var klar for et bad, var det et nytt farlig skilt som dukka opp bak en busk.  Neste dag så en ung mann som svømte forbi akkurat ved dette stedet, og han forsikra meg om at det var fantastisk badevann, bare å hoppe uti, men jeg hadde ikke med badedrakt. NoNXXusyS1GPfY3B+csE4A

Vi var på kokkekurs i Yangshou.  Som alltid var det nesten bare eldre som deltok. Kokka drev oss til vanvidd med kravet om å skjære tynne skiver av gulrøtter og  vårløk med en korthugd slakterkniv. Men resultatet ble bra, det smakte godt!

IMG_5213
Kokkekurs på landet

Vel tilbake til Apsara lodge forsøkte jeg å ta opp spørsmålet om min fordøyelse med de vennlige, alltid smilende damene i resepsjonen. Dessverre viste det seg at deres engelskkunnskaper begrensa seg til gloser om inn- og utsjekking.  Hva pleier dere å bruke da? spurte jeg. Dermed samla det seg en del mennesker foran resepsjonsskranken som deltok i samtalen og kom med forslag.  En kineser med engelskkunnskaper sto meg bi.  Resepsjonisten dro fram ei stor medisinkasse og der lå det en pakke med grønn skrift.  Kan dette være noe? sa hun. Det er et naturprodukt, sa den kinesiske gjesten, noe vi alle har hjemme. Drikk bare litt, sa resepsjonisten, det smaker forferdelig. Inni var det flere plastbeholdere med noe brunt i.IMG_5206

Jeg var i tvil, men drakk alt innholdet i en liten plastbeholder, det  smakte som gammeldansk. Og vips var problemet løst.  Nå står vidundermiddelet i medisinskapet vårt hjemme.

Apsara Lodge har sykler til leie, gratis, men kvaliteten var det så som så med. Et finsk par vi ble kjent med,  brukte de gamle, tunge, syklene på kjempelange dagsturer. Jeg anbefaler heller å leie bedre sykler.

Finnen  var forretningsmann og  90% av varene firmaet hans solgte, var produsert i Kina. Han kom til Kina minst en gang i året og hver gang tok han og kona inn på Apsara lodge. De kom alltid i oktober. Og de tok toget til og fra Yangshou. Vi hadde lange, interessant samtaler med dem og andre gjester om Kinas nåtid og hva framtida ville bringe. Maten var god og det er et sted det er godt å være.  For å slappe av og for refleksjoner og samtaler. Det er et utmerka utgangspunkt for turer, både langs elver, i fjellene omkring og for lengre turer. Apsara Lodge arrangerer flere turer i nærområdet, med guide.  Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s