Toppløs

På 70 tallet kvitta vi oss med brystholdere. Vekk med det som stengte og hindra oss i fri utfoldelse. Klærne var vide og det syntes ikke at puppene var bh fri. Tanken på at jeg en gang skulle iføre meg bh igjen, falt meg ikke inn. Inntil jeg en dag så meg rundt i garderoben på det offentlige badet og oppdaga at bh var gjeninnført. En stille forandring hadde gått meg hus forbi. Alle tok frivillig på seg den tvangstrøya, uansett puppenes størrelse. Jeg syns de så litt nedlatende og medlidende på meg som ikke hadde fulgt med i timen. En gang prøvde jeg å unnskylde meg overfor den unge kvinnen ved siden av meg som strevde med å få på seg en utstoppa bh. «Jeg hadde ikke tid til å ta på bh i dag, jeg, men det er jo så deilig uten», sa jeg. Hun svarte ikke. Det tok enda lengre tid før jeg skjønte hvorfor det måtte være skumgummi i bh’en – brystvortene skulle ikke synes.

Å bade og sole seg toppløs var vanlig på -70 og -80 tallet. Noen måtte gå i forveien, og når vi kom til ei strand hvor det lå ei dame med bar overkropp, gjorde vi det også. Bestemora mi mente at alt det syndige kom fra Danmark. Der var det horer og fri sex og hun hadde til og med hørt om damer som gikk nakne rundt på en kvinneleir. Vi lo og sa at det var helt naturlig, nudister ble de kalt, men vi fortalte ikke at vi også hadde gått toppløse på badestranda. Jeg hadde bare sett fotografier av danske damer med langt, uflidd hår, som vandra rundt i bikini uten å dekke til puppene. På fottur i Breheimen tok jeg mot til meg da jeg så alle mannfolka som gikk med bar overkropp. Det var varmt og klamt med T-skjorte, og der og da vrengte også jeg av meg overdelen og gikk toppløs videre. Det var ikke veldig folksomt på stien, og jeg kan ikke huske at de vi møtte så rart på meg.

Det tok lang tid før jeg forsto at bh var moderne igjen, og motvillig tok jeg den i bruk. Da jeg endelig hadde forsont meg med den nye trenden, hadde vinden snudd. Det er deilig å gå uten bh, sier unge jenter til Avisa Oslo. De har kvitta seg med det som strammer og er ubekvemt og har ikke noe imot å vise seg toppløse på stranda, hvis det ikke er for mange mennesker der. Vi bruker ikke bh heller, sier de, det er helt vanlig. Men folk stirrer på oss når vi går uten bikinioverdel. Hvis det var andre som gikk toppløse, ville vi også gjort det. Hurra! Unge kvinner viser vei. Ta gjerne kontakt med oss eldre med toppløs erfaring. Sammen er vi sterkere og vi gleder oss til å feire bar overkropp med dere!

Publisert i KK 29.7.21

2 kommentarer om “Toppløs

 1. Hei Eva

  Jeg må bare fortelle min «toppløshistorie» når jeg leser dine betraktninger over skiftende tider. Min historie er over skiftende kulturer.

  Etter at jeg ble separat i 1982 så synes min venninne Torgun at jeg trengte litt forandring så hun inviterte meg med på tur til Florida og New York sammen med mannen sin. Mannen var olympisk mester i svømming så det var naturlig at vi også skulle dyppe oss i bølgende. Bølgene var så kraftige at min medbragte bikini ville forsvinne i havet mens vi surfet på bølgene, så jeg måtte gå til anskaffelse av hel badedrakt. Torgun og venninna hennes kunne dessuten fortelle at for å bruke bikini, ja så måtte man ha en perfekt kropp. Noe jeg ikke hadde, så bikini kunne jeg ikke ha på meg i USA tenkte jeg og det var enda en grunn for hel badedrakt. Jeg endte opp med en meget anstendig en – det var ikke noe snakk om høy skjæring eller dyp utringing – ja den gikk faktisk nesten litt ned på lårene og solide stropper hadde den. Og den gjorde sin tjeneste i bølgene.

  Da jeg kom tilbake til Norge så var det fortsatt sommer og badeliv så jeg troppet opp på stranda i min nyervervede badedrakt og følte meg veldig fin – en stakket stund. For hva så jeg? Jo, jeg så nakne pupper over alt og kun små bikinitruser. Og der sto jeg med min solide amerikabadedrakt som dekket alt og mer til. Ja, jeg så vel nesten ut som som min egen bestemor ville sett ut i sin tid på stranda. Så utdatert har jeg vel aldri følt meg verken før eller siden.
  Hilsen Kristin

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s