Vinterbrev til Vera

Kjære Vera, takk for julehilsen fra Sao Paulo. Her i Oslo har vi hatt grønn vinter i desember som er blitt hvit og kald i januar. Det er glatt og vi må bevege oss forsiktig av sted – med brodder. Brodder er noe vi setter på sko og støvler for å unngå gliding og fall. Det er en gummisåle med pigger under som festes på fottøyet foran og bak. Noen dekker hele sålen, andre bare hælen eller foten foran, og de festes med reimer eller borrelås. (Google translate foreslår «brother» når jeg spør hva brodder heter på portugisisk).

I dag har jeg prøvd noen nye. De har en liten metallring foran, som er fin å holde i når jeg skal feste sålen bak. Jeg måtte holde i metallringen og samtidig dra gummisålen hardt bakover og opp på hælen. Men når den endelig var på plass bak, spratt den ned foran. Ulllskjerfet mitt hefta seg i borrelåsen, lua datt ned på nesa, brillene falt på gulvet og vottene hang seg fast på en annen borrelås. Da var det bare å starte på nytt.

Det fins også fottøy med brodder som sitter fast, da slipper du å streve med å få dem på, men det kan bli problemer når du skal inn i en butikk med glatte gulv. Du kan ødelegge gulvet eller selv bli ødelagt hvis du sklir og faller. Noen foretrekker sko med brodder som kan slås av når du går inn i butikken. Men da må du huske å slå dem på når du går ut. Ikke bare må vi passe på hva vi har på beina, men iføre oss vintertøy fra topp til tå før vi tar på broddene. Lue, votter, skjerf, genser, boblejakke med hette og refleks hører med.

Jeg skriver detaljert om dette Vera, for at du skal få innblikk i hvilke utfordringer du vil møte om du kommer hit vinterstid. Djevelen ligger i detaljene. Snø er pent å se på, men farene lurer når det regner en dag og snør dagen etter. Et tynt lag med snø kan skjule stålglatte realiteter.

Snø og is forsvinner, men det gjør ikke brannene i Amazonas. Presidenten toer sine hender. Vi håper han forsvinner sammen med andre udugelige, korrupte politikere og at dere aldri gir opp kampen for å bevare regnskogen og dens voktere. Godt nytt år!
(P.S. legger ved et foto av mine nyinnkjøpte brodder)

Publisert i KK 27.1.21

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s