Kort om filmer jeg har sett i 2019

Lenge siden jeg har skrevet noe om filmer.  Det har blitt en del i løpet av året, noen har jeg sikkert glemt … Jeg er ikke så glad i serier på Netflix etc, foretrekker filmsalen. Her kommer en  kort vurdering av de filmene jeg har likt best i året som snart er forbi, hva jeg ikke likte, og hvilke skuespillere/filmstjerner jeg syns er best. Kanskje har jeg glemt noen…

  1. Shop lifters.  Jeg har  veid fram og tilbake, men denne går av med seieren.  Om japanske familier og sosiale og politiske forhold. Vi får noe å grunne på når det gjelder hva en familie er, og hvordan familien i denne filmen forholder seg til hverandre i en liten, trang bolig.
  2. Portrett av en kvinne i flammer. En rystende, lavmælt historie om kvinners kår på 1700 tallet i Frankrike,  dyp, spennende og interessant. Om å se hverandre.  Kammerspill. Langsom med få dialoger, men det som sies er det verd å få med seg – vakre bilder. Dramatisk landskap i Bretagne.
  3. Barn. En norsk film om en tragisk hendelse og hvordan den påvirker relasjoner og samtaler om livsviktige spørsmål.  Hvem er jeg, hvorfor handler jeg som jeg gjør, hvordan takler jeg sinne, misunnelse, hat og tilgivelse.
  4. Smerte og ære. Almodovars beste etter min mening. Minner,  drømmer, sterke møter og fargerike bilder.
  5. I morgen danser vi.  Gripende fra Georgia. Med utgangspunkt i georgisk dans, får vi innblikk i en ung manns lengsler og håp, blir kjent med familierelasjonene og det georgiske samfunn. Dansen er en rød tråd og utløp for både glede, sorg og frustrasjon. Sluttscenen er et høydepunkt!
  6. Spionen. Overraskende spennende og god om en norsk dame (Sonja Wigert) som ble dobbeltspion under krigen

Filmer jeg ble skuffet over:

  1. Godt nytt år, Chile.  Tittelen er elendig på norsk. Mye bedre på originalspråket, spansk: Tarde para morir joven, For sent til å dø ung, som er en veldig flott tittel. Jeg forsto ikke denne filmen, som er satt til 1990. Noen familier i Chile drar ut i skogen og vil bo enkelt i provisoriske, hjemmesnekra hus. Hva de egentlig skal gjøre der og hvorfor de gjør det, fikk jeg ikke med meg. Det er mangel på vann, skremmende tørt og stadig branner i området. Familiene er splitta, skilsmisser, graviditet, mye alkohol, biler , tyverier og branner. Lange, kjedelige partier. En trist og sørgelig film. Jeg ble deppa av å se barn og unge i slike omgivelser. Er det et bilde på Chile, et vrangbilde, eller en allegori……?
  2. Sorry we missed you. Skarpt sosialrealistisk av Ken Loach om hvordan det er å arbeide som frittstående leverandør med egen bil i England. Godt fortalt, detaljerte, horrible  beskrivelser av et nådeløst arbeidsliv som sikkert er reelle , men veldig mørk… for mørk etter min mening
  3. Den verste er Marriage story. Jeg ville se den pga Scarlett Johansson. Men den ligner på noe jeg har sett før. Gjesp. Skilsmisse, barn og bla bla bla. Er Scarlett Johanssons kvinnelig advokat en parodi? Er det en advokatfilm? Uansett, altfor lang, forutsigbar, ingen overraskelser.

De beste skuespillerne:

1,  Debbie Honeywood i Sorry we missed you. Hun skinner i rollen som hjemmehjelper –  rørende, varm og troverdig.

2. Henriette Steenstrup i Barn. Hennes rolle som rektor spilles med stort alvor og omsorg for hver og en. Nøkternt og troverdig. Hun må takle både foreldre, barn, kolleger, familie og kjæreste i en tung tid,  men gir ikke opp.  Bildet på hennes seige styrke er scenen som gjentar seg hver dag når hun etter en lang og krevende dag på jobb,  setter seg på sykkelen, tar på hjelmen og tråkker oppover en lang bakke i mørket.

3. Adam Driver i Marriage story. Han er den beste skuespilleren i den filmen. Det er sjelden jeg har sett en skilsmissefilm der mannens tvil, forvirring, smerte og følelser får så mye plass.

4. Ingrid Bolsø Berdal som spiller hovedrollen i Spionen. Hun har virkelig en magnetisk utstråling. Ikke vanskelig å forstå at hun klarte å forføre både den ene og den andre. Ei dame jeg kunne tenke meg å bli bedre kjent med.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s