Harry fra Kampen

Jeg har alltid lurt på hvorfor både moren og faren min hadde engelske navn. Begge kom fra arbeiderklassen og det var ikke antydning til engelske aner i noen av familiene.  Pappa kom fra Kampen og het Harry. Mamma het Margot. Glad jeg ikke ble gutt og fikk navnet Harry etter min far. Jeg hadde ikke noe mot Harry navnet som barn. Det skilte seg positivt ut blant andre trauste, norske navn og faren min var en fin fyr. I dag er det vel ingen som gir det navnet til norske guttebarn.  Harry meg ditt og Harry meg datt. Hårsveisen er Harry, bilen din er det og smaken din. Det siste er at en kostbar ring forbeholdt ingeniører som er utdanna i Trondheim, er Harry.

Rundt om i verden er det mange gutter og menn som bærer Harry navnet med stolthet, fra prinser til fattigfolk. Prins Harry for eksempel. Den populære Harry Potter har nådd ut til hele verden på tross av navnet. Harry Belafonte var en annen fantastisk Harry i min generasjon. Harry Hole må jeg også nevne, selv om jeg aldri har lest ei bok om han.  Men hvorfor er det blitt et latterlig navn her i Norge?

Det må ha vært vanlig på den tida mine foreldre ble født og særlig i arbeiderklassefamilier. Overklassebarn så ned på fattige gutter fra Østkanten uten dannelse og gjorde narr av språket, hårsveisen og klærne deres. Kampen gutta dyrka sin egen kultur i gater og på løkker for å leve ut sin Harry og markere avstand til Vestkant rampen. Klasseforskjellene var uoverstigelige. På Kampen slutta de fleste på skolen etter 7. klasse. De fikk gebiss i konfirmasjonsgave og måtte få seg jobb for å hjelpe familien. Mødrene deres hadde vært tjenestepiker på Frogner før de gifta seg.

Det er noe forvirrende med hvordan Harry navnet brukes i dag. Det knyttes til det vulgære. Vulgaris betyr vanlig, alminnelig på latin. Det som er vanlig, er altså vulgært. Men da må det være vulgært som har forandra seg. Det brukes fortsatt om tøffe østkantgutter med raske biler, høy hårsveis, tatoveringer og Hawai- skjorte. Nå er jo tatoveringer som i gamle dager bare fantes på unge gutter som hadde vært til sjøs, blitt utrolig vulgaris, helt vanlig. En gang i tida var det Harry. Og motsatt kan det da ikke være så mange ingeniører fra Trondheim som går rundt med dyre ringer for å briske seg med at de er ingeniører med stor I. Det er rett og slett uvanlig. Ikke Harry i det hele tatt.

 

Eva Johannessen

Latiner og Harry-venn

em-johan@online.no

 

 

En kommentar om “Harry fra Kampen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s