Transit

Jeg hadde hørt om denne filmen som jeg trodde handla om flyktninger i vår tid og tenkte at det var en kopi av noe jeg hadde sett før. Det kom som en overraskelse at det viste seg å være en helt annen film enn jeg trodde. Den handler om å være i transit, men er ikke fortalt kronologisk og dokumentarisk. Den hopper litt fram og tilbake i tid, men det er ikke forvirrende etter min mening.

Filmen er inspirert av ei bok av Anna Segher som ble skrevet i 1942 og hovedpersonen er Georg (Frank Rogowski), som rømmer fra Tyskland til Paris under siste verdenskrig. Vi får ikke vite spesifikt grunnen til at han må rømme og hvor han skal. Paris på den tida er full av politi, spioner, flyktninger og angivere.  Flyktninger blir stoppa på gata og nettet snører seg sammen når de tyske styrkene rykker nærmere hovedstaden. På dette tidspunkt i historien forstår jeg at dette er en thriller: når blir Georg tatt, hvem kommer til å angi han, hvor skal han gjemme seg osv.  Stemningen i byen kan ligne på Casablanca  (med Ingrid Bergmann og Humphrey Bogart.) Den er hektisk, mystisk og spennende,  med brudd og innvikla kjærlighetsforhold.

I Paris blir Georg blir oppsøkt av en annen tysk flyktning som ber han om å overlevere dokumenter til en kjent forfatter, Weidel. Han kommer til hotellet der Weidel bor, men det viser seg at han har tatt selvmord. Georg rasker med seg et uferdig bokmanus på skrivebordet og andre personlige dokumenter som tilhører Weidel.  Han får hjelp til å komme seg ut av Paris og videre til Marseille, havnebyen, der han skal reise videre med båt til Amerika. Han og en såret kamerat, Heinz,  blir stuet inn på en et tog, men neste morgen i Marseille viser det seg at kameraten er død og Georg må begi seg ut i byen aleine.  Han oppsøker Heinz sin familie, og blir venner med sønnen Driss og moren hans. Det er noen utsøkte, inderlige scener mellom Georg og Driss, som når de spiller fotball og Georg klarer å få liv i en ødelagt radio.

Georg må skaffe seg tillatelser for å komme videre. Han utgir seg for å være Weidel ettersom han har forfatterens identitetspapirer og får de nødvendige dokumenter. I Marseille treffer han en mystisk kvinne, Maria (Paula Beer),  som viser seg å være den forhenværende forfatterens kone, og han får et romantisk forhold til henne. Sammen planlegger de å flykte med båt over havet til Mexico.  Inn i den historien kommer også kvinnens nåværende kjæreste, og det vikler seg til.

Etterhvert endrer jeg oppfatning om filmen, den er mye mer enn en thriller om helter og skurker. Det er noe flyktig over episodene som utspiller seg og menneskene han treffer.  De er ubestemte, desperate og rotløse. Skal de bli eller rømme?Vil det bli bedre et annet sted? Er det de som blir eller de som flykter som lider mest? Det bildet som tegnes kan virke forvirrende og uavslutta. Georg møter mennesker som skjuler sin identitet og  forsvinner.  Selv er han også i tvil. Denne flyktigheten illustreres fysisk, særlig ved den mystiske Maria, som stadig dukker opp, går forbi, hun går og går, klarer ikke roe seg ned, bestemme seg. På venterommet i ambassadene treffer Georg også andre stundesløse som venter og håper på å komme videre, som utgir seg for å være en annen enn de er, som tviler og går til grunne.  På den måten viser filmskaperen Christian Petzhold mennesker i transit. De står aldri stille, de går og går, forsvinner, kommer tilbake, tar desperate beslutninger , det blir brudd og de finner ingen ro.

Jeg syns det er blitt en veldig god film, selv om vi ikke blir kjent med alle de urolige sjelene. Den fanger en rastløs og fortvila stemning. Paula Beer er god som Maria, men ikke lett å bli klok på. Hun har spilt i filmer som Barbara og Frantz, som jeg også likte godt. Men det er Frank Rogowski i hovedrollen som bærer det hele. Han er uttrykksfull og tilstedeværende. Absolutt severdig! Jeg så den på Vega scene og vi var bare fem stykker i salen.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s