The Sisters Brothers

Det høres helt vilt ut med Sisters Brothers, hva er nå det? Det handler om to brødre Eli og Charles, med etternavnet Sisters. To råbarka gangstere på prærien.  Brødrene er et underlig par. Charlie er den som slår hardest og dreper først. Han er en drukkenbolt, noe som ikke er helt forenlig med å ri fort, være beredt  og reagere raskt.  Broren Eli er en mer sindig type som vurderer å legge opp og bli handelsmann. Han er lei av å være på å rømmen  og leve av å drepe andre som driver med det samme som dem.  De krangler og sloss seg i mellom, men når fienden dukker opp, holder de sammen. De har hatt en hard barndom med mye vold, og det ligger en grusom familiehistorie bak som etterhvert blir avslørt.

Handlingen starter i 1850 i Oregon der brødrene (spilt av John Reilly og Joaquin Phoenix) kommer ridende og vi får en rask innføring i tonen dem i mellom  og en oppvisning av deres ferdigheter med våpen og slåsskamper. De er leiemordere og har fått i oppdrag av en Sjef, en grå eminense som vi bare får et glimt av, å finne en mann som Sjefen mener har stjålet penger fra han. Sannheten er at mannen de skal ta, har andre verdifulle hemmeligheter som Sjefen  ønsker å få kloa i. Mannen  heter Warm og er kjemiker. Warm mener å ha funnet en vitenskapelig formel som skal gjøre det lettere å finne gull i elvene i San Francisco. Denne hemmeligheten skal Brødrene Sisters presse ut av han.

Samtidig har Sjefen som ikke stoler på noen, sendt en annen kar, detektiven Morris,  i forveien i samme ærend for å være sikker på at oppdraget blir utført.    Morris og Warm blir kjent med hverandre på veien til San Francisco, og brødrene Sisters ligger alltid to dagsreiser bak dem og nedkjemper alle hindringer underveis.  De veit naturligvis ikke noe om at detektiven og hans nye «venn» Warm ligger mange hestehoder foran, men underveis blir det avslørt og racet om å komme først fram begynner for alvor. Nokså kjent mønster i cowboyfilm sjangeren det der.  Brødrene allierer seg med Morris og Warm, og det er på dette tidspunkt at  ting forandrer seg og det utvikler seg til et psykologisk drama hvor vi blir kjent med «cowboyene» på en annen måte. De tøffe gutta åpner seg for hverandre og forteller om sine drømmer og  ønsker for framtida. Fin beskrivelse av samtalene mellom hardbarka mannfolk. Men kampen om gullet ødelegger alt, og får en tragisk utgang. Det er det dramatiske høydepunktet som peker langt utover gullgravere og handler om å være glupsk og grådig.

Før vi kommer så langt er det mange små  og store dramatiske hendelser, som både er skremmende, fornøyelige og ulidelig spennende. Brødrene blir for første gang i sitt liv, kjent med tannbørster og følger bruksanvisningen om hvordan man skal bruke den, og  på et hotell undrer de seg over den forunderlige installasjonen av et vannklosett der vannet renner bare du trekker i ei snor. Slutten er dessverre veldig svak, syns jeg, melodramatisk om å komme heim til a mor.

Egentlig er jeg ikke så opptatt av cowboyfilmer eller fornyelsen av den, men denne er faktisk en ganske fin ramme for å vise noe som dreier seg om mer enn survival of the fittest. Den er basert på en bok av Patrick deWitt, jeg vet ikke hvilke friheter filmskaperne har benyttet seg av i forhold til teksten hans, uansett har de lyktes godt med det filmatiske produktet. Grunnen til at jeg ville se den er at regissøren heter Jacques Audiard, en fransk filmskaper, og jeg visste at han hadde mer å by på enn skyting og vold. Vold går igjen i hans filmer, både i Profeten, Rust og bein, og ikke minst Dheepan, alle med franske skuespillere. Denne siste er hans første engelskspråklige film. Den har vunnet både Gulløven og César prisen.  Hele tida mens jeg satt og så på filmen, tenkte jeg på Audiards manusmedarbeider, som åpenbart har hatt handa på rattet, Thomas Bidegain. I filmen Les Cowboys fra 2015 er det Bidegain  som er regissør.  Tror jeg har omtalt på den og Dheepan på bloggen tidigere. Han har også vært med å lage Familien Belier filmen, den er hvert fall ikke voldelig..

Fin film, også for dem som tror at de ikke liker cowboy filmer.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s