Leave no trace

Denne perlen av en film er som en varmende sol i mengden av støyende og masete filmer som skal få oss til å grøsse, le eller gråte. Debra Granik heter regissøren.

Den handler om forholdet mellom en far (Will) og hans tenåringsdatter (Thom) og deres omflakkende og usikre tilværelse som husløse i skogen i Portland. Faren er krigsveteran og har nok sine grunner til å isolere seg fra omverdenen, men vi får ikke vite om dette er noe de har valgt eller blitt tvunget til. De lever nøkternt, og klarer seg med det lille de har og det spiselige de dyrker og finner i skogen, men frykter dagen da gjemmestedet deres vil bli oppdaget  og de blir tvunget på flukt. Politiet finner dem og de blir tatt hånd om av sosiale myndigheter som vil ha dem inn i folden. Thom må gå på skole og faren må i arbeid og de må bo i et vanlig hus. Møtet med sosialvesenet er verken brutalt eller umenneskelig, hjelperne gjør så godt de kan, men løsningen deres passer ikke denne familien, de lengter tilbake til friheten i det grønne. De liker seg ikke, og når vi ser huset de blir tilbudt med faren og datterens øyne, virker det sterilt og kjedelig i forhold til det de har forlatt i skogen. Særlig faren uttrykker motstand mot en moderne siviliserte levemåte og når de blir tilbudt mobiltelefoner,  takker han nei, mens datteren gjerne vil, men føyer seg etter faren. En spirende motstand.

De pakker sekkene og drar tilbake til hjemlige trakter der de finner  et nytt tilholdssted.  Denne gangen i et bomiljø som passer dem bedre, hos outsidere som har funnet seg til rette i  campingvogner i skogen. I dette lille samfunnet møter de likesinnede i alle aldre som tar vare på hverandre og deler på det de har.

Det som gjør filmen så varm og annerledes er hvordan forholdet mellom far og datter er skildret. De er annerledes, de har  meldt seg ut av mainstream samfunnet og lever i utkanten, det er bare de to og de er veldig avhengig av hverandre.  De små detaljene, stedet hvor de oppbevarer viktige papirer og andre minner, bærer de alltid med seg, de eier lite og kan flytte raskt. Faren har gitt henne alt hun trenger av kunnskaper og ferdigheter, men Thoms utvikling fra tenåring til voksen gjør at hun etterhvert ser annerledes på livet enn faren og må ta sine egne valg. Den viser også solidaritet, vennlighet og varme de får fra andre de møter som er i samme båt. Men det er ikke en film med lange dialoger og spektakulære hendelser, det er den lavmælte hverdagen,  det de gjør, det praktiske og nødvendige, som forteller deres liv og historie.  Den løfter verken pekefinger eller fremmer ideologiske budskap, men gir en lang ettertanke om de mange som lever marginalt og fortsetter med det, sammenlignet med oss andre som lever med fastlagte rutiner omgitt av materiell velstand.  På noen måter minner den om filmen Captain Fantastic og hva som skjer når en familie bryter med vanlige normer  og lever «i pakt med naturen».

Thomasine Mc Kenzie gjør en fabelaktig innsats som «datteren», en stjerne vi sikkert kommer til å se i flere filmer, og Ben Foster er  en flott og troverdig «far». Anbefales på det aller, aller varmeste!

PS For noen år sida mens jeg var i Frankrike, leste jeg en artikkel om en far som hadde rømt med sine to sønner og skjulte seg i skogen/villmarken i Frankrike. Grunnen til det dramatiske valget var at han etter å ha blitt skilt fra barnas mor, hadde blitt nekta å treffe dem. Saken ble med jevne mellomrom omtalt i franske aviser. Politiet var etter dem. Nå var sønnene voksne, og jeg leste med stor nysgjerrighet hva de tenkte om villmarkslivet de hadde opplevd med faren i 11 år. De var forbløffende reflekterte og modne og da jeg så dem på TV,  ble jeg imponert over hvor trygge og selvstendige de virka. Etterpå leste jeg boka om faren Xavier Fortin og sønnene hans, Hors système, Onze ans sous l’étoile de la liberté. Interessant og spennende lesning. For dem som leser fransk.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s