En morgen av jasmin!

Omfattende hilsningsritualer er vanlig i mange land. Å hilse på hverandre betyr å erkjenne den andres menneskelighet. I Mosambik hilste afrikanerne på meg med bom dia, senhora, akkompagnert av brede smil, og en liten latter som varmet i morgendisen. Om de samme personene traff hverandre igjen samme dag, gjentok de det samme ritualet.. Hadde de ikke sett hverandre på en stund, ble de stående og prate. God dag, Hvordan går det med familien? Alt er bra, alt er bra. Bestemor også. Bestemor har det bra.  Det var uhøflig å gå rett på sak.  Oppvarming måtte til, og det kunne ta sin tid før de kom til poenget: Kan jeg få låne sykkelpumpa di?

På skolen der jeg arbeidet i Kairo, gleda jeg meg til alle hilsningene som strålte om kapp med morgensola. Poetiske og blomstrende morgenritualer gjorde starten på dagen til en fest. Mye bedre enn god morgen kaffe.  Arabiske hilsninger er omtalt i Koranen, Når noen hilser på deg,  må du svare med en enda bedre hyllest. Dermed kunne det utvikle seg til en fredelig kappestrid. Jeg ble alltid i bedre humør etter en slik seanse.

En riktig god morgen, ble besvart med En lys morgen, som ble parert med, En morgen av blomster, en morgen av roser, av jasmin, honning osv. Det var både kvinnelige og mannlige elever og lærere på skolen, men jeg kan ikke huske at vi håndhilste på noen av dem. Det var de vidunderlige ordene og gleden over å treffe hverandre som gjorde meg glad. I Siwa provinsen, møtte jeg for første gang en mann som ikke ville håndhilse,  han ville unngå hud mot hud og la et lite tørkle over handa før han hilste på meg. Huff.

I Thailand folder de hendene foran brystet og bøyer hodet når de hilser, I Midtøsten kan de holde hånda mot hjertet og bøye hodet.. En seremoni som uttrykker respekt og anerkjennelse.

I Frankrike sier de Bonjour, hele dagen. Glemmer du å si det når du går inn i bakeriet for å kjøpe croissant, blir du oversett. De har også for vane å kysse hverandre på begge kinn et visst antall ganger hvis den de møter er en de kjenner. Det kan være vanskelig å vite når man skal kysse og la være. Å kysse på kinnet er intimt og kan være ubehagelig hvis du ikke kjenner personen godt.

Håndhilsing var ikke på moten i min oppvekst, menn kunne nikke lett og løfte litt på hatten  når de hilste. I dag har ingen hatt og det er omfavnelser og klemmer som gjelder blant unge hvert fall.  De sier hei eller hallå, de har ikke tid til å si God morgen. For min del hadde jeg foretrukket litt poesi på morgenkvisten.

 

Publisert i KK 27.8.18

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s