Sunn sommermat

Du kan få soyamelk eller vanlig melk, sier de i kaffebaren der jeg bestiller kaffe. Jeg nøler. Er soya mer miljøvennlig? Var det ikke noe med ulovlig hogst i regnskogn for å dyrke soya? Jeg har jo selv sett brunsvidde marker i Amazonas. Nei, takk sier jeg til en liten skvett soyamelk. Jeg tar den bar.

Soya og sushi hører sammen. Er det ikke vel mye salt i den brune sausen? Er det så sunt? Sushi er godt, pen og velsmakende, minner om mørt kjøtt, en rosa filet mignon, piffet opp med soya. Men var det ikke noe med den fisken, med laksen? Oppdrettslaks som fores opp på på fiskemat som er spiselig for både mennesker og andre mindre berømte fisker. Det er sikkert noe soya i dietten også. Laksen som skal bli sushi dyrkes som en konge og lever i sus og dus, mens fisker vi ikke kjenner navnet på forsvinner i dragsuget.

Avokado er fristende sommermat. De er sunne, struttende grønne og fulle av vitaminer, passer til alt, guacamole og maki, og da er vi tilbake til sushi. Maki og sushi hører sammen. Men var det ikke noe med avokado? Spisemoden fra Peru står det på pakka – de trenger mye vann, så mye vann at det blir mindre igjen til andre planter og vekster som peruvianere liker å spise. Nei, da velger vi heller noe ekte norsk, urnorsk, kål, nykål, knasende god og frisk. Men er den egentlig norsk? Pakket i Lier står det, kan vi stole på det? Hvor kommer den fra?

Så er det desserten. Den søte prikken over i’en. Det frister med iskrem i varmen. Selv om den er på salg, biter vi ikke på. Den er full av fett og usunne tilsetninger. Hva med dadler? Naturlig søtt og sunt . Valget står mellom to sorter. En fin boks med innbydende skrift utenpå, jeg løfter på lokket, men lukker det fort igjen når jeg ser det står Israel med liten skrift. Dyre er de også.

Konkurrenten står ved siden av i en mindre forseggjort eske . Fra Iran. Terrorstaten. Blir det ulovlig å importere dadler fra Iran når USA iverksetter nye og strengere sanksjoner? Blir vi tvunget til å spise dadler fra Israel eller genmodifiserte fra Kina? Jeg fyller kurven med flere esker av de små søte iranske terrordadlene . Denne er best, de sier jeg til den hyggelige butikkmannen, men ikke alltid lett å få tak i. Han smiler og nikker og peker på en annen større eske. Har du prøvd disse? Jeg får smake. Daddelen er søt og dobbelt så stor som den iranske. Stor, men ikke like myk og innbydende. Fra USA. Prøv denne, sier presidenten. Make USA great again.

Publisert i KK 11.6.18

2 kommentarer om “Sunn sommermat

  1. Fins det lenger noe som IKKE er farlig, usunt, dyrket på feil måte, fôret feil, blir behandlet feil, er fra «feil» land, er forgiftet eller genmodifisert? Tvilsomt! «Dæ fali å leva, gett» 😂

    Godt skrevet og gode poenger, Eva!

    Liker

  2. Glemte å sende deg melding i går. Humret godt der jeg lå å leste teksten din i senga på hytta . Ta deg en tur da vel, til Ingierstrand

    Sendt fra min iPhone

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s