Dunkirk

Christopher Nolan har laget en krigsfilm om slaget ved Dunkirk. Den er basert på en faktisk hendelse som skjedde i 1940, da BEF (British Expeditionary Force) ble sittende fast i den franske havnebyen Dunkerque, splittet fra andre allierte styrker (franske og belgiske). Tyskerne hadde klart å rykke fram raskere enn franskmennene forventa. Jeg er ingen ekspert på krig og militære beslutninger, men det var åpenbart at Tyskland spilte sine kort langt bedre enn de allierte på det tidspunkt. Britene må til slutt foreta en retrett og lykkes med en redningsaksjon for de tusener av soldater som kom hjem med halen mellom beina.

Jeg var sterkt i tvil om jeg skulle se denne filmen ettersom jeg er ikke spesielt begeistra for krigsfilmer hvis de bare handler om skyting og bombing. På grunn av en anmeldelse som framheva det tekniske filmhåndverket, lot jeg meg friste. Men det ble en  skuffelse av flere grunner. Først fordi vi ikke fikk en innledning som tegner et større historisk bilde av hvordan britene og de allierte hadde havna i den situasjonen. Det var bare en pinglete liten intro om at i 1940 sto britene i ei klemme i Dunkirk, filmen var løselig basert på «en sann historie» osv.  Jeg mistenker at de fleste i salen ikke forsto hva det historiske slaget dreide seg om, de hadde ikke kommet fordi de ville vite mer om det som faktisk skjedde, men for å bli underholdt, for å få en spennende krigsopplevelse med nogo attåt, og for å juble over at the good guys til slutt vant over bad guys.  «Nogo attå» var det ingenting av, for dem som måtte lure på det, ingen kjærlighetshistorier verken mellom menn eller kvinner. De eneste damene vi får se er iført tekkelige sykepleieruniformer og tilbyr te og mat til slitne soldater.

Selv jeg som er av eldre årgang og hadde hørt om Dunkirk før, det ble til og med laget en film om Dunkirk på 50 tallet, huska ikke hva det dreide seg.  Christopher Nolan har tatt seg mange friheter som ikke stemmer med historiske fakta.  Det er han jo ikke alene om, mange filmskapere gjør det, men måten det er gjort på, forsterker min oppfatning om at filmen er spekulativ, konstruert med fart og spenning som gir penger i kassa. En kan virkelig lure på om det er noe mer subtilt han vil si, noe som har  paralleller til vår tid, flyktninger til havs osv.. Eller om det bare er for å styrke britene i deres oppfatning om fordums overlegenhet til sjøs.  Anmeldelsen jeg leste la vekt på det gode filmhåndverket. Og det er interessant å følge med på hva som skjer både på bakken, i sjøen og i lufta. Desperate soldater prøver å komme seg om bord i båter som blir bombet av det tyske Luftwaffe,  mens britenes spitfires prøver å hindre dem og lykkes i flere tilfelle.  Særlig er de engelske pilotenes manøvrering spennende. En annen tråd er at vi følger dramaet ombord i en privat båt hvor kapteinen har satt seg fore å evakuere engelske soldater.  Det vises også tilløp til alvorlige konflikter mellom engelske og franske soldater når det strammer seg til. The survival of the fittest. Sånn sett viser den krigens grusomheter.

Slaget strakte seg over  10 dager, fra 26. mai til 4. juni. Iflg. Wikipedia, var det store deler av tida både veldig dårlig vær,  noe vi får se lite av i filmen, og dårlig sikt, det var bare godt nok flyvær   i to og en halv dag i løpet av perioden. På tross av inntrykket om store tap på britisk side, viser det seg at det var langt flere som ble redda (330.000 soldater), enn dem som ble drept. En tredjedel av de evakuerte var franske.  I filmen blir bl.a. den heroiske innsatsen fra private engelske båter  framheva, men en viktig forutsetning for den vellykkete evakueringen var at tyskerne tok en merkelig beslutning om tre dagers våpenstillstand, historikere strides om årsaken. Det sies at tyskerne mente at kamper kunne vinnes fra lufta og på bakken, men de hadde ikke tro på at britene kunne redde seg sjøveien.

Franske troppers tapre innsats, mange franske soldater ble tatt til fange av tyskerne, omtales ikke, og heller ikke innsatsen til soldater fra engelske kolonier som India og andre land i Asia. Mørkhudete soldater fra Nord Afrika, Algerie, blir heller ikke nevnt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s