New Delhi og Agra

17309546_10154476861006647_8150820064592081507_n

Taj Mahal i Agra

 

Cottage Yes Please New Dehli  og travel handlegate rett ved siden av

Del 11, Vinterreisen Sri Lanka-India 2017

Vi kom til New Delhi uten å ha lagt noen planer. Det eneste vi visste var at vi ville til Agra for å oppleve Taj Mahal.

Det fins hoteller i New Delhi i alle prisklasser, men hva skal man velge? Et finere hotell i et pent strøk der du er skjermet fra støy, støv og gatebarn? Det er gudsjammerlig kjedelig å bo på fine hotell, selv om det er behagelig, som hjemme, med svømmebasseng, dyre restauranter og spa. Ingen snakker med hverandre, etter én dag er det et eneste stort gjesp. Vi foretrekker å bo på mindre hoteller eller aller helst bed and breakfast, gjerne på steder med backpackere der man har tilgang til kjøkken og kjøleskap. Der finner vi likesinnede, deler erfaringer og lytter til anbefalinger. Vi kan slå oss sammen med noen når vi skal leie bil videre.  Jeg kunne skrive en hel bok om alle rådene vi har fått underveis som har gjort reisene våre mer spennende.  Morsommere å høre levende turister fortelle enn å lese gamle guidebøker. La meg ta bare ett eksempel.

Da vi var i Kerala i India for fem år siden, tok vi inn på et lite gjestehus i Cochin de første nettene (Saj homestay). Ved frokosten første dag ble vi sittende ved siden av et engelsk par på vår alder. De fortalte at de skulle til Otty (i naboprovinsen Tamil Nadu). Der var det visstnok et tog som kjørte gjennom et spektakulært landskap. De hadde sett et Tv program om det, ble vilt begeistret og sporenstreks bestemt seg for at dit ville de. Otty? Det hadde vi aldri hørt om.  Vi fortsatte vår  rundtur i Kerala noen uker og fikk med oss både fjellturer, bading, naturreservater og severdigheter. Men det ble varmere og varmere, ikke lenger så morsomt å være turist.

Etter Varkala, bestemte vi oss for å dra opp i fjellene, til et sted hvor temperaturen var mer behagelig. Spør på reisebyrået, sa vår hjelpsomme vertinne i Varkala, der er det en dame fra Wales som har god peiling.   Wayanad, sa dama fra Wales, det er der indere pleier å feriere,  og dit kan dere ta toget. Men hvor skal vi bo? Hm, sannelig om jeg vet, jeg hadde et par her i går som hadde bodd på et sted der, de var fra seg av begeistring, jeg har aldri hørt om det,  la meg se om jeg finner kortet….Sådan havna vi i Varnam House som ligger på 1000 moh. Der var det store rom, behagelig temperatur, fine turmuligheter, få turister, men vi ble kjent med andre gjester (som vi fortsatt holder kontakten med.)  Tre måltider pr. dag var inkludert i prisen. Alt økologisk og vegetarisk. Vi ble seks dager i stedet for tre,  og den siste dagen kom jeg på det og lufta spørsmålet, Er det mulig å komme seg til Otty herfra?  No problem,   valget var tatt og vi dro av gårde  med bil dagen etter og fikk oppleve både Otty og den spektakulære togturen.

Denne gangen valgte vi å følge rådet fra min venninne Kristin som har vært i India mange ganger, ang overnatting i New Delhi.,  Hun anbefalte et sted der hun pleide å bo – Cottage Yes Please i Chuna Mandi, Pahar Ganj. Det står omtalt i Lonely Planet, og er veldig populært. Vi fikk et rolig, romslig rom for en billig penge.  Roof top terrasse og restauranter over gata. Den ene tok til og med kredittkort.  Det aller morsomste  var en overmåte livlig  basargate rundt hjørnet der man fikk tak i alt og hvor du bare kunne sitte ned på en kafé eller gå rundt å glo for å bli underholdt. Never a dull moment. Riktignok var det med fare for å bli kjørt ned at du bevega deg til fots i den trange gata, det hadde vært bedre å sitte på motorsykkel eller tuk-tuk. Det underlige var at det var aldeles tyst på rommet så vi sov utmerket. På hotellet er det også en utmerket reiseavdeling der de tar seg av togbilletter, overnatting og alt annet du måtte trenge om du vil på utflukt.

New Delhi er en stor by med mange severdigheter. Vi dro av gårde på egen hånd og besøkte Gurudwara Bangla Sahib, Sikh templet, som ikke lå så langt fra der vi bodde. Både templet, seremonien og maten de lager og deler ut, var en stor opplevelse. Vi dro om kvelden og fikk se området i full belysning. Det er også et interessant museum der.

Et annet imponerende sted var Swaminarayan Akshardham. Det er  vakkert, og storslagent og gir oss en pedagogisk innføring i indisk historie, kultur og kunst,  laget til minne om en guru, Bhagwan Swaminarayan. Der fins det både templer og andre bygninger som viser pedagogiske filmer om guruens liv og hinduismen. Profesjonelt laget og lærerikt.  Det er et vannshow om kvelden, men det fikk vi ikke med oss. Det er restauranter og bokhandel på  området. Vi tok metro dit, stoppestedet heter Akshardham, veldig lett å finne fram.

Delhi Metro var også en opplevelse. En tur kostet 15 rupee pr. person, og det var moderne, sikkert, rent og ordentlig, høyere standard enn hjemme! I rushtiden var vognene stappfulle, men det gikk fint. Videre besøkte vi hotel Imperial, et gammelt historisk hotell og brukte en hel dag i Lodi gardens, foruten å delta i dagliglivet der vi bodde,  der vi kunne risikere å støte på  kuer blant alle kjørende og gående.

Dagen før vi skulle dra til Agra med tog, fikk vi vite at det var helligdager i vente,  alt ville være stengt, sa tuk-tuk mannen bekymret, derfor var det best om vi handla det vi skulle i dag. Han kunne ta oss rundt. Holi het festivalen, som var mer fest enn religion. Vi hadde sett at folk begynte å se litt annerledes ut i ansiktet og klærne, og at det ble solgt farger på markedet. Først da vi kom til Agra, fikk vi se hvordan det arta seg. Mange turister kom til India bare for å være med på denne festivalen. De kledde seg i hvitt og gned seg inn i ansiktet med grønne, gule og rød farger, kasta farger på dem som ikke hadde noe, skålte, drakk og dansa. Vi hadde ikke forberedt oss på dette og fikk rådet om å holde oss innendørs fordi vi ikke hadde noe annet å ha på oss en det vi sto og gikk i. Vicky, vår tuk-tuk mann i Agra sa, ta det med ro, det varer ikke lenge. Klokka 13 er det slutt. Og slik ble det. Skrik og skrål fram til kl 13, deretter gikk folk hjem og sov ut rusen.

Gjestehuset, Aman, var et perfekt sted, fine rom, hyggelige og hjelpsomt vertskap, deilig mat og morsomme gjester. Vi fikk sett Taj Mahal mausoleet i morgenlyset, magisk. Shah Jahan ville bygge det til minne om sin elskede hustru, den tredje i rekken, den persiske prinsessen Mumtaz Mahal, som døde i barsel da hun fødte sitt 14. barn! Jeg tenkte mye på den stakkars fødemaskinen og på gemalens store sorg som fikk utløp i den guddommelige bygningen, særlig hovedkuppelen, som løfter seg mot den blå himmelen. Agra Fort var en minst like stor opplevelse, samt Itimad-ud-Daulah, også kalt Baby Taj,  et mausoleum fra samme tidsepoke.Agra er verd en overnatting eller to.

Noe vi ble overraska over både i Agra og New Delhi,  er de profesjonelle sikkerhetskontrollene over alt, både ved inn- og utgangen til metroen og ved alle severdigheter var kontrollen omfattende og grundig. Særlig gjaldt det i Akshardham. Der ble vi både gjennomlyst , befølt og fratatt mobilene! Det var forbudt å fotografere. Det var også veldig streng sikkerhetskontroll ved Taj Mahal. Det tok sin tid, men var betryggende.

Vicky viste oss en teppebutikk, der vi kjøpte  et teppe med typisk Agra mønster og han tok oss med til enkle, gode indiske restauranter.

IMG_1431Et godt måltid med Vicky i Agra

Den siste dagen i New Delhi da vi satt og spiste frokost på restauranten tvers over gata for hotellet vårt, satt vi ved siden av en engelskmann som hele tida snakka i mobilen sin om møter og kommende reiser. Men stolen hans var ikke stødig, så den røslige mannen tippa nesten over da stolen knaka i fortøyningene og den gule mobilen hans datt på bakken og telefonens forskjellige deler spredde seg rundt omkring. Dermed løsna vi på lattermusklene og fikk kontakt. Han hadde et hotell ved foten av Himalaya, Eagle’s nest, het det, vi fikk se bilder og høre historier… kanskje Himalaya neste gang?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s